#GodHjärnhälsa
Sico för spelarnas hjärnhälsa
Hjärnskakningar är något som förekommer inom idrotten och även i samhället i övrigt.
Att hjärnskakningar är förekommande inom ishockeyn i SHL och Hockeyallsvenskan där våra ishockeyspelande medlemmar arbetar är ingen nyhet.
Arbetet med spelarnas säkerhet på isen är en högst prioriterad fråga och i takt med spelets utveckling har farten och tempot i alla moment ökat vilket kan leda till kraftfullare smällar.
En av de vanligaste skadorna
Hjärnskakningar tillhör numera en av de vanligaste skadorna bland ishockeyspelare på elitnivå. De flesta är idag medvetna om att hjärnskakningar kan leda till allvarliga konsekvenser. Många av oss känner någon som har drabbats, men det är svårt att ställa en diagnos eller se på personen hur den mår och är drabbad. Stor okunskap och en stor press på spelarna är två faktorer. Denna press från andra, men också den egna viljan att prestera och att bli redo för spel så snabbt som möjligt efter en kraftig smäll mot huvudet, ökar risken för framtida men. Det är få personer som förstår allvaret i en hjärnskakning och att det är en faktisk skada på hjärnvävnaden. Vi vet idag att det är viktigt för spelarens framtida hälsa och välmående att hen får ta god tid på sig innan återgång till spel på is. Hjärnan behöver tid på sig att läka efter en kraftig smäll. Enstaka hjärnskakningar är inte lika allvarliga som återkommande trauman mot huvudet. Vid flera hjärnskakningar kan hjärnan bli skör och spelaren kan då även vid mindre smällar drabbas av allvarliga konsekvenser.
Långsiktiga konsekvenser av hjärnskakning
Det råder fortfarande stor okunskap hos spelare, tränare och åskådare kring vilka skador och problem en hjärnskakning kan ge på sikt. SICO vill belysa allvaret kring hjärnskakningar och de konsekvenser de kan ge. Upprepade hjärnskakningar kan ge till exempel kronisk huvudvärk, sämre balans, synproblem, migrän och depressioner.
Vi har sett en försämrad psykisk hälsa hos spelare i SHL och Hockeyallsvenskan, vilket kan vara en konsekvens och efterföljande symtom av en hjärnskakning. Detta tillsammans med studien om spelvanor inom idrotten (http://sico.nu/media/Spel-om-pengar-inom-idrotten.pdf) ger en oroväckande bild av arbetsklimatet för våra medlemmar. Stigmat kring psykisk ohälsa är fortfarande utbrett men numera är det fler som förstår att det inte är något att skämmas för. Med tanke på de enorma mentala och fysiska krav som ställs på professionella idrottsutövare idag, är det inte svårt att förstå att många blir psykiskt utmattade.
Sico & Hjärnfonden i samarbete
SICO har inlett ett samarbete med Hjärnfonden i syfte att samla in pengar till forskning på just ”traumatiska hjärnskador” och ”psykisk ohälsa”. Den andra delen av insamlingen kommer att gå till hjälp och behandling av spelare som drabbats av en hjärnskakning och dess konsekvenser.
Med #AthletesMind vill vi belysa problematiken och tillsammans visa att vi bryr oss om varandra och vår hjärnhälsa. Sprid detta budskap vidare för att stötta och hjälpa till att synliggöra dessa problem som inte nödvändigtvis syns eller pratas om. Visa att du bryr dig!
Hur kan du hjälpa?
Swisha valfri summa till 123 340 75 41 och märk det med GodHjärnhälsa, insamlingen går till rehabilitering av traumatiska hjärnskador hos spelare.
Du kan också skicka en SMS-gåva till Hjärnfonden genom att skriva ”sico100” i ett sms till 72901 där insamlingen går till forskningen kring traumatiska hjärnskador.
Använd dina sociala medier för att skicka vidare en svartvit bild på dig själv med #GodHjärnhälsa, till personer du tänker på och bryr dig om, tillsammans för en bättre hjärnhälsa.