Christoffer Norgren om livet efter hockeyn

Efter säsongen hänger Christoffer Norgren upp skridskorna. 40-åringen kommer att fokusera på sitt eget företag och även att vara sportchef i IFK Arboga.

I 15 år har Christoffer Norgren varit professionell ishockeyspelare. Efter den här säsongen har den rutinerade backen beslutat att lägga av med hockeyn.

– Nu är det dags att ta nästa steg i livet. Hockeyn är inget jag behöver klamra mig fast vid. Det finns annat att göra än att prata hockey dygnet runt, haha, säger Christoffer Norgren till SICO.

Christoffer har redan börjat anpassa till livet efter hockeyn. Han har haft praktik på en markstensfirma i Arboga under fyra månader och lärt sig allt kring arbetet. SICO har hjälpt Christoffer att komma i kontakt med TRS (Trygghetsrådet) och även att starta upp ett eget företag. SICO vill framhäva att spelare, enligt SHL:s kollektivavtal, har rätt till att få hjälp av TRS som är en bra möjlighet för ishockeyspelare att komma vidare i karriären efter att man slutat spela.

– Allting har gått jättebra gällande vad SICO har ställt upp och även med arbetsförmedlingen har det funkat jättebra. Nu har jag lämnat in min affärsplan (till att starta eget företag). Jag ska träffa TRS på fredag och de har hjälpt till med tips och råd till företaget. Det har funkat jättebra med SICO:s hjälp, säger Christoffer.

40-åringen, med förflutet i bland annat Linköping, Skellefteå och Örebro, betonar vikten av att starta eget företag och kunna bli inhyrd av företaget där han gjorde sin praktik.

– Jag har bra kontakt med firman där jag har fick praktikplats och eftersom att det är säsongbetonat så man blir mer attraktiv om man startar eget och kan bli inhyrd. Under vinterhalvåret är det omöjligt att lägga marksten, då får man hitta annat att göra.

Till den här säsongen valde Norgren att trappa ner i IFK Arboga i division ett, och har även i slutskedet av säsongen blivit sportchef – och han tycker inte att det är ett problem att ha rollen som spelade sportchef.

– Det är på division ett-nivå och den rollen (sportchef) ska man inte överdriva utan det är mer att bara vara allt-i-allo. Det är till exempel att hjälpa sportkommittén, och ha idéer och tankar hur man ska bygga Arboga i framtiden.

Han inser dock att det är annorlunda att vara sportchef i klubbar som spelar högre upp i seriesystemen.

– Nu har man varit med i proffslivet i 15 år så man kommer ner hit till Arboga och det är på andra villkor. De ekonomiska resurserna finns inte, men det är också utmanande, förklarar han.

Christoffer förklarar också varför det är viktigt att vara med i SICO som hockeyspelare.

– Det var mer att man som, både lagkapten och assisterande lagkapten, vill se till spelarnas bästa hela tiden. Det är lätt att många unga blir lite överkörd ibland, och det är mer att man får stå upp lite grann mot organisationen och laget lite grann för deras rättigheter.

Text: Alexander Lätt