Information från SICO med anledning av influensautbrottet Covid-19 och dess konsekvenser.

Under februari och mars 2020 har världen dominerats av Covid-19 och de effekter som den nya influensan medfört. Den globala påverkan efter att Covid-19 bröt ut är som alla inser stor och har inneburit kraftfulla insatser i länder runt hela jordklotet.

På hemmaplan följer vi utvecklingen och noterar hur samhället i stort följer råd och ställningstaganden från svenska myndigheter. Den ändrade situationen globalt och nationellt medför självklart effekter även för SICOs medlemmar.

SICOs medlemmar är till yrket ishockeyspelare och verksamma i ligor som berör många människor. Sponsorer, fans, arenapersonal och medier av olika slag är engagerade under säsongen. Intresset för hockeyn i Sverige är dessutom som störst på våren när säsongen lider mot sitt slut och mästare skall koras. Alla inser att det stora engagemanget i hela landet från norr till söder visar att SICOs medlemmars yrke skiljer sig från många andras. Att SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL är betydelsefullt för många supportrar blev tydligt under de matcher som spelades utan publik. Många runt om i hela landet köpte, trots rådande omständigheter, biljetter till matcherna. Arenor i hela landet smyckades med klubbarnas färger och vi såg flera kreativa lösningar på hur supportrar hittade sätt för att stötta sina lag. All publik som besöker matcherna betyder väldigt mycket för svensk ishockey!

Men i tider som dessa, är våra medlemmar som vilka medmänniskor som helst, med oro och funderingar. SICO har haft interna möten och haft kontakt med våra medlemmar under den ovissa period som föregåtts innan beslut togs.

SIF har idag den 15 mars fattat beslut att ställa in resten av säsongen 19/20. 

SIF, SHL, HockeyAllsvenskan och SDHL har haft en Covid-19-grupp, vilka arbetat intensivt med frågan sedan första dagen smittan nådde Sverige. Gruppen har utvärderat och vägt olika scenarier och möjligheter. Parallellt med detta har SICO i sin tur arbetat nära Unionen och den Covid-19-grupp som finns där. I denna grupp hanteras arbetsrättsliga frågor vilka kan komma att uppstå.

SICO vill som oberoende part, uttrycka att under rådande omständigheter, är det inte helt enkelt att stänga ner en så stor verksamhet som de högsta ishockeyligorna i Sverige utgör. Det är många som drabbas och det handlar inte enbart om ekonomiska intressen. Vi kommer inte att ha svar på alla frågor, eller veta vad konsekvenserna av det hela mynnar ut i, då detta är en unik situation vars avtryck kommer att bestå  en tid framöver. Det viktigaste just nu är vara en god medmänniska och ta sitt samhälleliga ansvar för att skydda personer i riskgrupper och äldre.

Det kommer att finnas många frågor att reda ut framöver och det kommer sannolikt att blomma upp praktiska situationer som behöver tas om hand. Det är svårt att ha alla svar klara i en unik situation som denna, men SICO kommer arbeta hårt och göra det bästa möjliga för sina medlemmar.

/Klara Stenberg och Erik Zachrisson