Information till våra medlemmar

”Till våra ishockeyspelande medlemmar

SICO varnar härmed särskilt för användande av PWO (Pre Work Out) produkter och andra kosttillskott som marknadsförs som prestationshöjare. Det har förekommit en mängd fall i Sverige varav några ishockeyspelare drabbats av dopingavstängningar efter bruk av den här typen av kosttillskott. Kontrollen av kosttillskott är bristfällig och det är lika stora risker att använda produkter som uppges vara svenskproducerade.  Om du som spelare använder någon spetsad eller kontaminerad produkt är du ensamt helt ansvarig. Även om den förbjudna substansen inte står på innehållsförteckningen och du inte varit medveten om innehållet så gäller att du är strikt ansvarig för vad som hittas i ditt dopingprov och därmed kan bli avstängd för doping.

Som spelare hamnar du i en svår situation där du är utlämnad till att lita på kosttillskottförsäljarnas garantier som många gånger visat sig inte vara värda någonting. Fråga dig själv hur stor risk du är beredd att ta och ställ det i relation till hur nödvändigt det är att använda ett kosttillskott. Ett sätt att reducera riskerna är att undvika piller och pulver och endast använda energirika livsmedel som t ex mjölkblandad protein och energibars som oftast går att köpa i livsmedelsbutiker.

Ett annat sätt att reducera risker är att lära sig vad som är viktigt att ha koll på när det gäller antidoping. Vi rekommenderar alla våra medlemmar att gå igenom den webbaserade utbildningen Ren Vinnare. Där går man igenom det som varje spelare enligt dopingreglerna är skyldig att känna till. Det tar bara 30 minuter. www.renvinnare.se

Om ni har några frågor tveka inte att höra av er.”