Mikael Nord vinner Guldpipan för femte(!) året i rad!

För femte året i rad har spelarna i SHL röstat fram Mikael Nord från Arboga till Sveriges bästa domare. Mikael fick ta emot priset av kaptenerna från de båda finallagen, Växjös Liam Reddox och Skellefteås Pontus Petterström, innan den första finalmatchen i Vida Arena. Vad gör han med alla sina guldglänsande pipor? SICO har pratat med Mikael och ställt honom frågan.

Stort grattis Mikael! Vad kände du när SICO ringde och berättade att du för femte(!) året i rad blivit framröstad av spelarna som SHL:s bästa domare?

Ja, det är otroligt kul! Det var nästan så att jag fick nypa mig i armen. Det är ett mycket åtråvärt pris, så jag känner mig hedrad och stolt. Det blir också som ett kvitto på att jag gör något rätt.

Om du får beskriva hur en bra domare är med tre nyckelord, vad säger du då?

Lyhörd, regelkunnig och att vara en god kommunikatör.

Finalserien imorgon, hur skiljer sig slutspelsmatcher från matcherna i grundserien?

Det är många som frågar om, och påstår det. Jag tycker inte att det ska skilja sig så mycket då en domare bör hålla en jämn nivå oavsett match. Men med det sagt, går det inte att komma ifrån att i en finalserie höjs allt en nivå. Tempot på spelet höjs, känslorna är starkare och publiken är på hugget. Det vore en utopi att tro att vi som domare inte anpassar oss efter hur matchbilden ser ut. Vi måste anpassa oss efter de förutsättningar som ges, för att skapa en så rättvis och opartisk match som det går.  

Du har som sagt vunnit detta fina pris fem år i rad, vad gör du med alla dina guldpipor?

De har en mycket speciell plats i mitt hem. Jag har mina guldpipor i ett fint skåp där jag kan se dem.

 Du har en framgångsrik karriär som domare i SHL, du har aldrig funderat på att jobba utomlands i någon annan liga? Vilken skulle det i så fall vara, om du får drömma fritt?

Jag trivs jättebra i Sverige. Jag har familj, barn och hela mitt liv här. Visst hade en utomlandskarriär varit rolig att testa, men inte till vilket pris som helst. Min familj trivs också bra i Sverige så att flytta utomlands är inget vi funderar på. Man prioriterar olika saker i livet vid olika tillfällen och där jag är nu är familjen viktigast. Men om jag måste välja, så är det givetvis NHL. Det är världens bästa hockeyliga, och det är en dröm för många att ni dit. Men som sagt, jag trivs mycket bra där jag är och i SHL.

SICO säger stort grattis till Mikael!