Mikael Sjöqvist vinnare av Guldpipan 18/19

Spelarna i SHL har röstat fram Mikael Sjöqvist från Karlstad till SHLs bästa domare säsongen 18/19. Mikael fick ta emot priset av kaptenerna från de båda finallagen, Frölundas Joel Lundqvist och Djurgårdens Jakob Josefson, inför den första finalmatchen i Scandinavium. Vad tycker Mikael är signifikativt för en bra hockeydomare? SICO har pratat med honom och ställt honom frågan.

Stort grattis Mikael! Vad kände du när SICO ringde och berättade att du blivit, av spelarna i SHL, framröstad som SHL:s bästa domare? 
– Jag blev, som du hörde, mållös men också väldigt glad! Det är någon form av kvitto på att jag gör någonting rätt. Sedan tänker jag också på mina duktiga domarkollegor. Det är fantastiskt att ha så skickliga kollegor runt mig som hjälper mig att bli bättre en domare.

 

Om du får beskriva hur en bra domare är med tre nyckelord, vad säger du då?
– Jag tycker det är svårt att beskriva med tre ord spontant. Men det som dyker upp först är integritet. Jag tycker att en bra domare ska kunna skoja och prata med spelare och ha en trevlig jargong men det är viktigt att inte låta det påverka hur man som domare agerar på isen. Därför är integritet det ord som för mig kommer överst på topptrelistan. Att vara en god kommunikatör är en annan egenskap som jag skulle säga är en viktig ingrediens i domarekakan och till sist att vara väl förberedd. Med förberedd menar jag allt från att hålla sig i god form till de sista förberedelserna inför en match. Att vi domare är lika förberedda som spelarna är, är en förutsättning för en bra genomförd ishockeymatch. Både från spelar- och domarhåll.

 

Finalserien är här, hur skiljer sig slutspelsmatcher från matcherna i grundserien?
– Det är klart att det skiljer sig en del. Det är de bästa lagen som är kvar i ett slutspel, det blir naturligtvis så att allt vässas till. Framför allt ökar tempot och spelet blir snabbare. Det blir tajtare. För mig är målet alltid att det ska vara en rättvis hockeymatch. Jag försöker att inte lägga för mycket fokus på  att det är slutspel. Jag har samma inställning i alla matcher. För mig är alla hockeymatcher lika viktiga.

 

Vilken är den svåraste uppgiften ni domare har på isen, tycker du?

Det är givetvis att fatta rätt beslut i en situation när farten är hög och man som domare måste fatta snabba beslut. Att bedöma en situation som eventuellt kan vara farlig är vår viktigaste men också en av de svårare uppgifterna vi har, tycker jag. Det är alltid en utmaning, men också det som tvingar oss domare att bli bättre och skickligare. Det är en av de saker jag tycker om med yrket,  att ständigt utvecklas.

Vi brukar säga att ni domare har endast bortamatcher. Det är sällan som ni har en hejarklack på plats. Vad är det som får dig att fortsätta döma ishockey och tycka att det är kul att gå till jobbet?
– Jag måste ännu en gång lyfta mina otroligt duktiga och kunniga kollegor. Det är en fröjd att jobba med så skickliga och erfarna kollegor som jag har, och som finns  i SHLs domarstall. Mina kollegor är en del av detta fina pris som jag fått ta emot idag. Vi är ett team som kan stötta och utveckla men också utmana varandra. Jag vill också säga att jag ser det som ett privilegium att få åka runt i Sverige och döma hocketmatcher på den höga nivån som vi har i ligan i Sverige. Samtidigt vill jag verkligen lyfta just spelarna. De är skickliga ishockeyspelare och idrottsmän men också trevliga personer. Efter sista semifinalsmatchen mellan Luleå och Frölunda kom spelare från båda lagen fram och uttryckte att de kände att matchserien varit rättvist döm. Det är vad som är viktigt för mig, det är klart att det värmer lite extra och den uppskattningen ger en skön boost!

SICO säger stort grattis till Mikael!

/Klara