Simon Önerud: ”Stefan var alltid bäst när det gällde som mest.”

Stefan Liv Memorial Trophy, som går till slutspelets mest värdefulla spelare, har delats ut av spelarfacket SICO sedan 2010. 2013 döptes priset om från Slutspelets MVP till Stefan Liv Memorial Trophy. I slutspelet i fjol fick Simon Önerud, som då spelade för HV71, det prestigefyllda priset efter han lyft sitt lag till en ny nivå under slutspelet. Simon sköt in den avgörande pucken i förlängningen, i den sjunde och direkt avgörande slutspelsmatchen mot Brynäs IF. Simon spelar nu i Ryssland och KHL, men är precis hemkommen till Småland efter säsongens slut.

SICO hade en pratstund med Simon för att minnas tillbaka hur han upplevde det förra året, då han fick blev vinnare dubbelt upp.

Hur kändes det för dig att ta emot Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare?

– Just där och då blev allt ganska svart och overkligt. Men efter ett tag när det fått sjunka in lite, kände och känner jag en stor ära. Jag har spelat med Stefan vilket gjorde det hela ännu mer speciellt. Stefan var precis en sådan spelare som alltid var bäst när det gällde som mest. Att få ta emot Stefan Liv Memorial blev därför extra speciellt för mig och jag är riktigt stolt över det.

Hur är Ryssland och KHL, skiljer det sig mycket från SHL och Sverige?

 – Skillnaden är ganska stor faktiskt. Det finns många skickliga spelare och hockeyn är lite annorlunda jämfört med SHL, som står sig mycket bra i hockeyvärlden! Men som sagt, det finns oerhört många duktiga och mångsidiga spelare i KHL. Livet utanför isen är klart annorlunda om jag jämför med Sverige, men den största skillnaden är språket. Det gäller att snappa upp lite ryska fraser och ord så snabbt det går, då kunskaperna i engelska är något begränsade i landet och hos de andra spelarna.

Hur känns kroppen, har du återhämtat sig från skadan?

 – Ja, jag känner mig helt återställd och var redo för spel inför de sista matcherna efter landslagsuppehållet. Jag har gjort samtliga läkar- och röntgenundersökningar i Sverige och allt ser bra ut, så det känns jätteskönt. Nu väntar lite tid hemma med familjen hemma i Jönköping, varvat med hårdträning på hemmaplan. Så får vi se vad som händer nästa säsong!

Lycka till Simon och på återseende!

SICO