SICO nysatsar på kompetensutveckling för medlemmarna

SICO är mycket nöjda med att ett samarbetsavtal för våra medlemmar gällande kompetensutveckling och studier nu ingåtts. Avtalet är tecknat med FIL Sweden AB. Samarbetet är en nysatsning med fokus på att få möjligheten till att komplettera gymnasiebetyg för medlemmarna. Även andra studier samt kompetensutveckling kan erbjudas. FIL Sweden AB representeras av Björn Svensson. Han har själv haft en karriär som professionell ishockeyspelare, något SICO ser som en styrka och tillgång. Björn har därför både erfarenhet och förståelse för hur hockeyspelares livssituation ser ut. Han har efter sin aktiva tid utvecklat karriären genom att studera. Liknande utveckling som Björn varit med om får medlemmar i SICO i detta avtal nu möjlighet att ta del av. Detta är en förmån som erbjuds via medlemskapet i SICO/Unionen.

SICO tror att detta arbete kommer att förbättra situationen för medlemmarna, både under spelarnas aktiva karriär som ishockeyspelare, men också förbereda och underlätta för en karriärövergång och en omställning efter den sportsliga karriären. Arbetet kommer att anpassas utifrån individens behov samt var denne befinner sig såväl privat som professionellt. SICO menar att kompetensutveckling är speciellt viktig nu, då fler medlemmar än tidigare uttryckt att de tänker mer på utbildning och att de ibland funderar över hur skör en ishockeykarriär kan vara. Många medlemmar har mer tid hemma, till följd av den pågående pandemin och detta ger tid att fokusera mer på studier.

Exempel på vad SICOs medlemmar kan få hjälp med är:
  • Genomföra en individuell behovsanalys (ej discanalys)
  • Guidning kring att komplettera betyg för grundskola/gymnasiet
  • Hjälp med vilka behörigheter som krävs för att söka till yrkeshögskolor eller universitet
  • Ledsagning på www.antagning.se
  • Vägledning gällande distanskurser, praktiska utbildningar eller praktikplats
  • Information om Unionens studiestöd och medlemserbjudanden kring studier
  • Vägledning till den som omfattas av omställningsstödet och kan ansöka till TRS

Vi önskar Björn Svensson varmt välkommen till uppdraget för SICO med förhoppningen om att många av våra medlemmar kommer att ta del av denna möjlighet.

”Jag har haft möjligheten att spela ishockey professionellt sedan säsongen 2003. Karriären tog sedan slut efter säsongen 2019.

Jag brinner fortfarande för ishockeyn och jag har haft som mål att vara fortsatt verksam inom sporten.

Under hösten 2019 fick jag chansen att vara med och utveckla Fil.nu, som är mitt första jobb efter ishockeyn. Detta gav mig möjligheten att arbeta tillsammans med SICO och bli Player Development Manager (PDM). 

Det känns helt rätt att fortsätta verka inom den värld där jag är uppvuxen och känner mig bekväm.

Jag har själv kombinerat ishockeykarriären med diverse studier med hjälp SICOs vägledning och stöd.

Detta har gett mig en stabil grund och mer förståelse för hur jag kunde förbereda mig för en karriärövergång från på isen till vid sidan av. Med min kunskap och erfarenhet hoppas jag kunna guida samt informera medlemmarna i SICO under resans gång.

Jag kommer som PDM att besöka samtliga klubbar i SHL och HockeyAllsvenskan. Målet är att öka medvetenheten kring studier och omställning samt ge kunskap om vart spelarna kan vända sig med funderingar och frågor kring detta. ”

Ni når Björn på bjorn@sico.nu, 0734177641.

/Klara