Mark Owuya: ”Hade inte SICO hjälpt mig hade jag kanske inte kunnat spela hockey mer”

Mark Owuya talar ut om den friande dopingdomen, hur spelarfacket SICO hjälpte honom och om hockeylivet i KHL.

IMG_0663

Tidigare i somras meddelade Riksidrottsförbundet att de stänger av Mark Owuya, 25, i ett år för ett uteblivet dopingtest. Domen överklagades tillsammans med SICO, och i september blev det klart att den 25-årige målvakten friades. Nu blickar Mark Owuya tillbaka på händelsen och är mycket tacksam för stödet han fick av SICO.

– Jag är oerhört tacksam. Hade inte SICO hjälpt mig hade jag kanske inte kunnat spela hockey mer. Jag vet inte vem som skulle vilja skriva kontrakt med mig, och det är sjukt att det skulle kunna bli så. Jag har SICO att tacka oerhört mycket, säger Owuya till SICO.

Hur hjälpte SICO dig?
– Framförallt juridiska grejer som jag själv inte kunde då. Dels för att kunna förstå och sedan arbeta med det som gäller. Men inte bara det utan flera delar som till exempel utebliven lön, och att sedan bli frigiven från själva caset.

Hur kändes det när Riksidrottsnämnden friade dig?
Det kändes hur bra som helst. Det går inte att förklara egentligen. Det vore en säsong som man skulle förlorat – och nu får man spela i KHL. Det går inte att beskriva. Hockey är mitt liv, och jag fick tillbaka mitt liv efter att ha dött, det är nästan så.

Mark förklarar också vikten av att vara med i spelarfacket SICO som hockeyspelare.

– Att inte vara med i SICO som svensk spelare är otänkbart. Man får hjälp med så många grejer. Jag kan inte ens beskriva det med ord. Efter att ha varit med om en sådan här grej, underlättar SICO så mycket med till exempel försäkringar vid tvister, utrustning och så vidare, säger han.

Mark Owuya lånades sedan ut från Luleå till KHL-laget Medvescak Zagreb, som för tillfället ligger sist i den västra konferensen med 43 inspelade poäng på 41 matcher. Trots det är den svenske målvakten nöjd med hockeylivet för tillfället.

– Det rullar på. Det är klart att vi vill vinna mer än vad vi har gjort. Vi har ett bra lag och alla krigar på och jobbar för fullt, säger Owuya.

Foto: Mark Owuya
Text: Alexander Lätt