Salmonsson om att bli draftad av Pittsburgh: ”Thanks, Mario. Good pick. Not!”

SICO kommer varje onsdag att publicera en intervju med en utvald spelare. En intervju med tio snabba frågor som inte bara handlar om ishockey utan om allt annat också. Först ut är Linköpings snabbskrinnande forward Johannes Salmonsson.

Om du fick välja ett lag att spela för utanför Sveriges gränser. Vilket skulle det vara?
– Jag har gjort en säsong i Davos och det var grymt. Strålande sol 80 % av tiden, ha möjligheten att åka skidor när man var ledig och två timmars bilresa till både München och Milano. Grymt, helt enkelt! Jag säger Davos trots den minst sagt hetlevrade tränaren Arno del Cuorto.

Du får tre valfria saker av en ande. Vad skulle du välja?
– Hmm…Fredrik Brembergs backhandflips, förmågan att kunna flyga och sedan hade det varit intressant att kunna resa i tid.

Vilket är det senaste uppringda numret i din telefonbok?
– Det tillhör min gode vän och lagkamrat Sebastian ”Pläppen” Karlsson. Pläppen? Vet du inte så fråga inte.

Hur många bakåtvända kepsar har du använt under säsongen?
– Oj, det är nog ändå en 6-7 stycken.

Vilken är ditt livs bästa måltid?
– Bästa vet jag inte men den sämsta kommer jag tydligt ihåg: min styvfar, författaren Håkan Nesser, hade en finare bjudning hemma i vår lägenhet för 12-13 år sedan med celebriteter som Leif GW Persson och Sven Wollter på plats. En stund in på middagen skall vinet fyllas på och GW föreslår att Håkan skall hämta den flaska han gav honom i 50-årspresent, varpå Håkan knallar ner i källaren för att hämta den. Han är kvar där ett bra tag och jag börjar tänka att ”nej nej, bara det inte är den flaskan som jag och Nicke Danielsson halsade som hastigast där nere förra fredagen”. Ett antal minuter senare hör jag en mörk, hög röst från hallen: ”Jooohannes!”. Jag går dit och ja, jag får veta att jag lever, minst sagt. Herrarna vid bordet skrockade dock gott och räknade ut att vi halsat vin för en femhundring per klunk.

Ditt livs bästa resa?
– Den gick till Indien med min mor. Jag var 13 år och hon tyckte att jag behövde lite perspektiv på livet så vi drog till Indien där hon hjälpte till på ett sjukhus i en by in the middle of nowhere. Grym resa!

Ditt mest minnesvärda SMS?
– Det måste vara strax efter att jag kommit hem från NHL-draften, där Pittsburgh Penguins valt mig ganska tidigt, och jag fick ett SMS från Mario Lemieux där han välkomnade mig till organisationen. Vore kul att ha kvar det meddelandet och svara på det idag: ”Thanks, Mario. Good pick. Not!”

Vad skulle du göra om du inte var hockeyspelare?
– Tja, för tillfället skulle jag nog vara pappaledig.

Har du några dåliga vanor eller laster?
– Kommer inte på några så jag frågar min sambo. Hennes lista: Spelar för mycket FIFA, lägger snus på nattduksbordet, kläder på golvet, ställer in tomma mjölkpaket i kylen, för full när det vankas fest, samma kalsonger två dagar i rad, sitter för länge på toa, går förbi soporna i hallen, lämnar skäggstrån i handfatet. Någonstans här säger jag att ok älskling, det räcker nog så. Tack ska du ha.

Du får bjuda tre valfria personer, levande eller döda, på middag. Vilka skulle du välja?
– Det vore kul att köra en middag med Jesus, Barack Obama och Maradona. Kan inte riktigt motivera det med mer än att det känns som en skön mix.

Johannes Salmonsson
Född: 1986-02-07
Position: Forward
Tidigare klubbar: Almtuna, Djurgården, Brynäs, Rögle, Davos, Biel, AIK

Text: Jens Karlsson