Robin Figren: ”More sake – more happy”

SICO kommer varje onsdag att publicera en intervju med en utvald spelare. En intervju med tio snabba frågor som inte bara handlar om ishockey utan om allt annat också. Den här gången är det Frölundaforwarden Robin Figren vi har pratat med.

Om du fick välja ett lag att spela för utanför Sveriges gränser. Vilket skulle det vara?
– Efter en kortare googling, har jag nu sett att Barcelona har ett hockeylag i den spanska ligan, vilket skulle falla mig i smaken, tror jag. Om man skulle se det mer hockeyvänligt, så säger jag antingen Vancouver, på grund av hockeytrycket, skidåkningen och staden, eller Anaheim. Jag tror att det kan vara ganska behagligt att vara hockeyspelare i Kalifornien.

Du får tre valfria saker av en ande. Vad skulle du välja?
– Jag läste att min goda vän Salle (Johannes Salmonsson, reds anm) hade valt superkraften att kunna stoppa, spola framåt och spola bakåt tiden, vilket jag håller med om. Sen skulle jag vilja kunna ha egenskapen att kunna läsa andras tankar. Sist men inte minst skulle det inte vara helt fel att kunna skjuta laser med ögonen. Det känns ju spontant som de tre bästa/coolaste superegenskaperna man kan ha.

Vilket är det senaste uppringda numret i din telefonbok?
– Brorsan. Inte någon polare man kallar ”brorsan”, som folk numera gör, utan min biologiska bror.

Hur många bakåtvända kepsar har du använt under säsongen?
– Två stycken, och en framåt. Önskar att jag kunde ha sagt att jag alltid kammar till min poppiga syntarfrilla på mornarna, för att få bort stereotypen av hockeyspelare med keps. Men myten får leva kvar ett tag till.

Vilken är ditt livs bästa måltid?
– Kommer inte ihåg något speciellt tillfälle, men vi hade en fantastisk hibachirestaurang i Milford när jag spelade i AHL som jag gärna går till igen. Vi fick alltid ett gäng med sake-shots under tiden vi väntade på maten av någon glad japan. Kanske inte var så konstigt att maten alltid var god, nu när jag tänker på det. Men precis som AHL-myten och den glade japanen bakom disken säger… More sake – more happy.

Ditt livs bästa resa?
– Jag skulle säga min hockeyresa. Jag har, under min relativt korta karriär, fått se mig omkring i både Sverige och i världen. Platser och minnen man aldrig glömmer. Alltifrån Linköping och Göteborg till Calgary och New York.

Ditt mest minnesvärda SMS?
– När min far smsade mig sent och frågade mig om jag var vaken, och om jag visste att min farmor hade somnat in. Och om man ska ta ett gladare exempel får jag nog säga när min agent, Kalle Bodén, smsade att mitt NHL-kontrakt med New York Islanders var klart.

Vad skulle du göra om du inte var hockeyspelare?
– Får man drömma fritt, så är jag rockstjärna. Annars tror jag att jag skulle pyssla med någonting inom media/skådespeleri/journalistik.

Har du några dåliga vanor eller laster?
– Jag såg att Salle (Johannes Salmonsson, reds anm) gav sin sambo chansen att öppna upp sig och kunna skälla på honom. Orutinerat. Jag väljer att svara på den frågan själv. Jag snusar, jag är svag för choklad, jag kan vara långsint, jag har blivit bättre men är fortfarande inte bra med pengar och jag måste alltid sova en timme på dagen. Den här listan kan göras lång, men jag är även en mästare på att gräva ner mig själv, så jag stannar där.

Du får bjuda tre valfria personer, levande eller döda, på middag. Vilka skulle du välja?
– Mats Sundin, Bruce Springsteen och Will Smith. Jag tror att vi kan ha en ruggig kemi här. Skulle ge mycket för att få svinga ett par bägare med dessa herrar.

Robin Figren
Född: 1988-03-17
Position: Forward
Längd: 180 cm
Vikt: 87 kg
Tidigare klubbar: Hammarby, Calgary Hitmen, Edmonton Oil Kings, Djurgården, Bridgeport Sounds Tigers, Linköping.

Text: Jens Karlsson