Vad gör SICO på lagbesöken?

Under säsongen besöker vi varje lag i SHL och Hockeyallsvenskan för att informera om olika delar som är viktiga för anställda ishockeyspelare.

Det viktigaste SICO upplyser om är att det är spelarnas frågor vi gemensamt driver för att förbättra eller tydliggöra vissa delar gentemot olika parter, och att det är deras röst vi gemensamt för fram i till exempel kollektivavtalsförhandlingar eller andra förhandlingar av olika slag.

Vi informerar mer i detalj vad medlemskapet i Unionen och SICO innehåller, och vilken hjälp man kan få och vilka andra medlemsförmåner som finns. 
Eftersom spelarna är anställd som professionella ishockeyspelare och har kollektivavtal i SHL och Hockeyallsvenskan blir det information kring dessa delar och även kring a-kassan och hur den fungerar. 
Vi går igenom anställningsavtal och hur detta skall hanteras samt vår syn i olika delar kring detta i förhållande till klubbarna, och vad som är bra att tänka på.

Vi pratar om studier och hur viktigt det är med kompetensutveckling på andra områden än ishockey – och att det är mycket viktigt att man som har fullständiga gymnasiebetyg. Spelarna kan få hjälp av vår utbildningskonsult Anna Söderlind. Detta är inte bara för att förberedda sig för efter karriären utan att man på bästa sätt optimerar sin tid som professionell ishockeyspelare i Sverige. Effekten kan faktiskt bli att prestationen på isen ökar om man till viss del studerar, vilket forskning visar.

Spelarna omfattas även av Trugghetsrådet (TRS) som är ett omställningsskydd när karriären är över.
Övergripande information kring försäkringsdelar som man behöver vara införstådd med gås igenom, och diskuteras när det är viktigt att veta vad som gäller för individen.
 Vi går också igenom en del bitar i Svenska Ishockeyförbundets regler i tävlingsbestämmelserna som kan ha en påverkan som anställd ishockeyspelare.

Något som vi också pratar om är Ansvar & Respekt och att det är spelarna på isen som kan påverka sin arbetsmiljö mest och att de alltid måste vara med i diskussioner som rör spelet på isen för deras säkerhet. 
Lagbesöken har även denna säsong hållits på engelska så att även de engelsktalande spelarna kan få den viktiga informationen. Vilket varit positivt.

Det viktigaste av allt är att våra medlemmar hör av sig till oss om de har frågor eller behöver hjälp individuellt och tar sitt ansvar över sin egen karriär och situation.

Skärmavbild 2015-11-18 kl. 17.58.56